Clujenii de la CFR sunt acuzați – iar cifrele par, la prima vedere, să susțină ideea – că sunt ajutați de arbitri în cursa de urmărire a liderului Steaua. După 9 etape, cei șase jucători adverși eliminați și cele trei penalty-uri primite (dintre care două transformate) ar da apă la moară numeroșilor adversari care vorbesc despre susținerea de care, în mod tradițional, CFR a beneficiat din partea „fluierașilor”. Numai că o analiză făcută de ProSport a partidelor disputate până acum de Steaua și CFR – primele două clasate – scoate în evidență o concluzie neașteptată: impresia că arbitrii ar ajuta CFR e falsă, iar cei care acuză n-au argumente solide!
George Ogăraru, un fost stelist aflat acum pe banca echipei „U” Cluj, este ultimul dintre cei care au acuzat CFR Cluj că învinge cu ajutorul arbitrilor. Ogăraru a declarat, la finalul meciului pierdut cu 0-1 de „U” în derby-ul Clujului, că „am luptat contra a 12 adversari. Al doilea galben a fost meritat la Mengolo, dar primul, nu știu. CFR e o echipă bună, dar pe mine nu m-a impresionat. Dacă am fi continuat în 11, câștigam meciul!”. Antrenorul nu e primul oficial din Liga 1 care acuză gruparea din Gruia că are parte de un arbitraj favorabil în acest sezon. Conducătorii Astrei, Ion Niculae și Dinu Gheorghe, au reclamat prestația brigăzii conduse de Istvan Kovacs în meciul direct dintre CFR și formația giurgiuveană, încheiat cu scorul de 4-1 pentru ardeleni. „În viața mea nu am văzut un arbitraj atât de șmecheresc! A fost un arbitraj la intimidare. Am primit galbene pe bandă rulantă, încă din primele minute”, a urlat, după meci, patronul Astrei.
Ce se uită: CFR a fost, la rându-i, sancționată cu două penalty-uri
După 9 etape scurse până acum în Liga 1, se acreditează ideea că CFR Cluj e formația favorizată de arbitri, dar dacă urmărim atent toate meciurile formației lui Vasile Miriuță, putem observa că de fiecare dată arbitrii au avut acoperire regulamentară. În cel mai rău caz, maniera de arbitraj a putut fi calificată drept enervantă, așa cum au fost prestațiile lui Istvan Kovacs (la meciul cu Astra) și Sebastian Colțescu (la jocul cu Petrolul), doi arbitri care ulterior au fost recompensați de CCA să conducă meciuri în Qatar, pe baremuri substanțiale. Moment prost ales, după prestații contestate ale lor în Liga 1. Însă e cale lungă până la a spune că formația lui Miriuță joacă aproape în fiecare meci cu arbitrii pe post de proptele. Concret, cea mai mare parte a deciziilor importante ale arbitrilor (cartonașe, eliminări, penalty-uri) a avut acoperire regulamentară. Se poate discuta pe bună dreptate dacă, în unele situații, arbitrii n-ar fi trebuit să gestioneze mai atent echilibrul din teren la derby-uri cu mare încărcătură psihică, așa cum a fost la partidele cu Astra și Petrolul, dar aceasta nu li se poate imputa direct atât timp cât sancțiunile au fost justificate.
Steaua și CFR Cluj ocupă primele locuri în clasamentul din Liga 1, ambele formații au 22 de puncte și se anunță un duel interesant, cum a mai existat între cele două rivale în sezonul 2007-2008, când ardelenii au luat primul titlu din istorie. Suspiciunea că ardelenii fură cu arbitrii poate că a apărut la un calcul superficial. De pildă, după 9 etape, CFR a beneficiat de 6 eliminări ale jucătorilor adverși (la egalitate cu Chiajna) și i s-au acordat 3 penalty-uri, cu unul mai puțin decât a primit Dinamo. Se uită însă că Felgueiras a apărat două lovituri de la 11 metri dictate împotriva clujenilor!
Mai jos puteți vedea parcursul pe care Steaua și CFR l-au avut în primele 9 etape, dar și meciurile considerate cu probleme și deciziile arbitrilor la aceste întâlniri.
ETAPA 1
Rapid – Steaua 1-3 Partidă condusă de Alexandru Tudor, fără probleme.
CFR – Ceahlăul 4-0 Meci condus de Marcel Bîrsan, fără probleme deosebite. CFR a primit un penalty, dar lovitura a fost apărată de Jovici.
ETAPA 2
Steaua – CSU Craiova 3-1 Partida a fost condusă de arbitrul Adrian Cojocaru . Fără probleme.
Pandurii – CFR 0-0 Meciul a fost condus la centru de Marius Avram. Din nou, un penalty acordat împotriva CFR-ului, dar Felgueiras a apărat șutul lui Iorga.
ETAPA 3
CFR – Steaua 0-1 Meciul direct între cele două rivale a fost condus de Ovidiu Hațegan. Negruț, de la CFR, a fost eliminat în minutul 43 pentru o intrare dură la Arlauskis. Scorul era deja 0-1, în urma golului marcat de Tănase.
ETAPA 4
Steaua – Pandurii 6-0 Meci condus de Sebastian Colțescu. Steaua a beneficiat de un penalty, după un fault asupra lui Sănmărtean, iar Keșeru a dus scorul la 2-0.
Viitorul – CFR 0-2 Andrei Chivulete a condus partida. Fără probleme.
ETAPA 5
Steaua – Ceahlăul 0-1 Lucian Rusandu a condus meciul și a fost contestat după joc de către steliști. În special de Chipciu, care a fost eliminat în minutele de prelungire după 2 cartonașe galbene, unul pentru fault, altul pentru o simulare. De asemenea, Filip a fost eliminat și el, părăsind terenul de joc în minutul 87 după două avertismente. Chipciu a mai reclamat și neacordarea a două penalty-uri, dar la acele faze se poate acorda credit arbitrului.
CFR – Gaz Metan 4-1 Adrian Ilyeș a condus meciul. CFR a beneficiat de un penalty transformat de Tade, la scorul de 2-1. Dar și Gaz Metan a beneficiat de o lovitură de la 11 metri, irosită însă Tahar, la scorul de 3-1. Muth, de la oaspeți, fusese eliminat în min 84, tot la scorul de 3-1.
ETAPA 6
Viitorul – Steaua 0-1 Radu Petrescu a condus această partidă. Țîru de la Viitorul a fost eliminat în minutul 51, la 0-0, după un fault în propriul careu. Iancu a transformat apoi penalty-ul. În finalul jocului, portarul gazdelor, Buzbuchi, a fost eliminat pentru un fault comis în afara suprafeței de pedeapsă.
Petrolul – CFR 1-2 Sebastian Colțescu a condus un joc care a iscat ceva scandal la finalul lui. Primul gol al CFR-ului a fost reușit după o lovitură liberă indirectă, acordată pentru un picior ridicat periculos de Alcenat. În minutul 81, la scorul de 1-1, Teixeira a văzut „roșu” după ce a primit al doilea „galben” pentru că a executat o lovitură liberă fără acordul arbitrului. Primul avertisment fusese acordat pentru proteste. În minutul 84, Geraldo a fost trimis și el la cabine, după un henț pentru care primise al doilea avertisment. Primul „galben” îl luase ușor la eliminarea lui Teixeira pentru că s-a dus la arbitru să protesteze.
ETAPA 7
Steaua – Gaz Metan 3-1 Un meci condus de Robert Dumitru. Cristi Dulca, antrenorul oaspeților a acuzat arbitrajul, imediat după joc: „Să ai o manieră de arbitraj ca asta contra unei echipe cu 90% români împotriva unei echipe cu 90% străini… N-am revăzut fazele, dar au fost două penalty-uri din punctul meu de vedere, la Bawab și la Munteanu, au fost faulturi clare”.
CFR – Astra 4-1 Meci arbitrat de Istvan Kovacs. CFR a beneficiat de un penalty, din care Tade a marcat golul de 4-1. De la Astra, Ben Youssef a fost eliminat direct, în minutul 65, pentru că arbitrul a considerat că faultul a fost comis în calitate de ultim apărător. Scorul era de 2-1. Pliatsikas, și el tot de la Astra, a primit roșu direct în minutul 90 pentru un fault în careu.
ETAPA 8
Petrolul – Steaua 2-3 Meci condus de Cristi Balaj, fără probleme.
Oțelul – CFR Cluj 0-1 Partidă condusă de George Rădulescu, fără probleme.
ETAPA 9
Steaua – Astra 0-0 Ovidiu Hațegan a condus un joc fără probleme de arbitraj.
CFR – U Cluj 1-0 Meci condus de arbitrul George Găman. Atacantul Mengolo a fost eliminat în minutul 35, după două avertismente. Primul cartonaș galben a fost acordat ușor, dar pe-al doilea, pentru simulare, l-a meritat.
Rezultă că, în primele 9 etape, arbitrajele de care au beneficiat primele două clasate sunt mult mai echilibrate decât lasă impresia declarațiile celor implicați.
CFR a avut trei penalty-uri, dar a și fost penalizată cu două, spre deosebire de Steaua, care a beneficiat de două penalty-uri, dar nu s-a dictat niciunul împotriva sa. CFR a beneficiat de eliminarea a șase adversari, dar în meciul direct cu Steaua, de la Cluj, a jucat aproape o oră în inferioritate numerică. În total, adversarii steliștilor au încasat trei cartonașe roșii. Steaua a primit două, ambele în meciul pierdut acasă, cu Ceahlăul.
Echipele care au beneficiat de cele mai multe penalty-uri
1. Dinamo – 4
2-3. CFR și Viitorul – câte 3
4-5. Astra și Steaua – câte 2
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER